In de bus - Controle over je leven

In de bus

Het leven overkomt je
Vroeger zat ik vaak achter in de bus. Letterlijk, als ik naar mijn werk ging. Maar ook in figuurlijke zin. Wat ik met dat “achter in de bus zitten” bedoel, is dat ik eigenlijk alles maar liet gebeuren. Ik had niet het gevoel dat ik veel invloed op de wereld om me heen had en gedroeg me ook zodanig. Ik kwam niet voor mezelf op, liet niet weten wat ik graag wilde. En daardoor voelde ik me vaak slachtoffer van dingen die gebeurden.

Slachtofferrol
Als je geen controle neemt over je leven, geen keuzes maakt, dingen maar laat gebeuren, dan gebeurt het leven ook gewoon. Dan overkomt het je. Dan kun je makkelijk in die slachtofferrol schieten, en soms is dat lekker comfortabel. Jij kunt er immers niets aan doen.

Over-leven
Het is een manier van leven. Nou ja, overleven eigenlijk. Want zolang jij niet vaker voorin die bus gaat zitten, blijft het leven je overkomen. Hoe doe je dat nou, meer controle over je leven pakken? Hoe krijg je meer het gevoel dat je je leven zelf in de hand hebt?

Ik begin altijd om eens met je te bekijken wat er allemaal gaande is in je leven. Waar maak je je druk om, wat “overkomt” je, waar loop je tegenaan? Dan gaan we inventariseren waar je allemaal invloed op hebt. En waar je denkt dat je invloed op hebt. En waar je helemaal geen invloed op hebt.

Waar heb je wel invloed op?
Want stel je nou voor dat er iets gebeurt waar je totaal geen invloed op hebt? Je krijgt een nieuwe manager waar je het niet mee kunt vinden. Je favoriete collega gaat weg. Iemand op straat doet zomaar onbeschoft tegen je. Je wordt afgesneden met de auto. Allemaal dingen waarop je geen invloed hebt. Waar je wél invloed op hebt, is hoe je erop reageert.

Die reactie, die gebeurt in een split second. Bam! Je bent boos. Bam! Je bent verdrietig. De emoties zijn er en als ADHD-er zit je vaak ook gelijk in de reactie doordat je emotie-regulatie wat anders werkt. Gelukkig kun je hier invloed op uitoefenen. Je kunt er zelf voor zorgen datje anders op dingen reageert. En het is echt oefenen: hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het gaat.

Anders reageren
Ik kan je hierin begeleiden in een coachtraject. We gaan samen kijken naar de dingen die je triggeren en wat hierin belangrijk voor je is. En hoe je het anders kunt aanpakken! Zodat je vaker vanuit rust kunt reageren en je minder het gevoel zult hebben dat het leven je overkomt.

Dus heb je zin in een ritje voorin jouw eigen bus? Wil je leren hoe je zelf het stuur grijpt en de richting van je leven bepaalt? Neem dan eens contact met me op. Take control!

Add A Comment